blog-thumb-naile

Energieverbruik koelkast verlagen: 7 praktische tips!

Een koelkast staat het hele jaar door aan en verbruikt dus ook constant energie. En dat betekent logischerwijs een hogere energierekening. Gelukkig zijn er een aantal praktische tips om te zorgen dat jouw koelkast minder energie verbruikt. Pas ze toe, want dat kan je op het einde van het jaar zomaar tientallen euro’s op de energierekening schelen.

1. Koelkastdeur niet te lang en vaak openen

Wanneer je de koelkastdeur opent dan ontsnapt er koude lucht. Vervolgens moet jouw apparaat weer harder werken om die warmere lucht te verkoelen. En dat kost natuurlijk energie. Daarom is het belangrijk om de koelkastdeur niet onnodig te openen. En ben je aan het koken? Laat hem dan niet even open staan terwijl je bijvoorbeeld bakboter pakt. Bedenk vooraf welke ingrediënten uit de koelkast je nodig hebt, pak ze eruit en laat de deur zoveel mogelijk dicht.

2. Geen warm voedsel in de koelkast

Heb je een heerlijke maaltijd bereid en is er nog wat van over? Dit meteen in de koelkast zetten is een absolute no go! Logisch, want de verdamping van het warme voedsel zorgt voor hogere temperaturen, waardoor jouw koelkast harder aan het werk moet om te koelen. Laat dat warme eten dus eerst nog maar even op het aanrecht staan.

3. Wel bevroren eten in de koelkast

Weet je al wat je vanavond gaat eten? Als het een diepvriesmaaltijd wordt dan raden we je aan om deze te laten ontdooien in de koelkast. Leg je bevroren kipfiletje of groentepakket 's ochtends al in de koelkast om hem langzaamaan te laten ontdooien. De kou die ervan af komt zorgt ervoor dat jouw apparaat minder energie nodig heeft om koud te blijven.

4. Lekker veel bewaren in de koelkast

Nieuwsflash: een volle koelkast gebruikt minder energie. En dat klinkt wellicht erg tegenstrijdig, maar het heeft eigenlijk een best simpele oorzaak. Hoe meer er in de koelkast staat, hoe minder ruimte voor warme lucht er is wanneer je hem opent. Heb je dus een voorraad sapjes en drankjes, dan kun je deze beter alvast koud leggen om de inhoud op te vullen. Scheelt je ook weer tijd met later aanvullen, dus wel zo handig.

5. Koelkast op een strategische plek neerzetten

De koelkast naast de verwarming plaatsen is nooit een goed idee. Liever zet je hem in een ruimte waar het al redelijk koel is van zichzelf. Dat is met inbouwmodellen natuurlijk niet altijd mogelijk, maar dan heeft het de voorkeur om hem in ieder geval uit de buurt te houden van warmtebronnen, zoals de oven of vaatwasser. Daarnaast is het beter om hem minimaal 10 centimeter van de wand te plaatsen. Anders kan de warmte niet goed weg langs de muur en moet het apparaat harder werken om te koelen.

6. Zorg voor een schone en ijsvrije koelkast

Heb je een koelkast met vriesvak? Indien daar een ijslaagje op komt te staan dan raden we je aan dit vak te ontdooien. Een koelkast schijnt gemiddeld namelijk zo'n 33 procent meer energie te gebruiken bij een ijslaagje van 3 millimeter. Ook het schoonhouden van de rubberen randjes en roosters heeft een positief effect op minder stroomverbruik.

7. Energiezuinige koelkast kopen

Heb je een nieuwe koelkast nodig of wil je sowieso letten op de energiekosten voor de lange termijn? Dan biedt een energiezuinige koelkast uitkomst! Een eenmalige investering die niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Doordat deze modellen gebouwd zijn op basis van speciale technieken en onderdelen hebben ze namelijk heel wat minder stroom nodig. En dat merk je op de energierekening!

De energieklasse van koelkasten wordt bepaald aan de hand van labels, waarbij A het meest energiezuinig is. De klassen lopen op tot G. Hoe dichter bij A, hoe energiezuiniger het apparaat. Dat wil overigens niet zeggen dat een koelkast met energielabel A altijd het goedkoopst is, want kleine koelkasten verbruiken over het algemeen sowieso minder energie dan bijvoorbeeld grote Amerikaanse koelkasten.

Top 8 beste energiezuinige koelkasten!

Als je een nieuwe energiezuinige koelkast wilt kopen dan ben je natuurlijk ook benieuwd naar de beste aankoop. We hebben voor jou een gevarieerde top 8 samengesteld van de beste energiezuinige koelkasten van het moment. Op de beste 4 geven we daarnaast nog een korte toelichting.

Bovendien vergelijkt KoelkastenVergelijken.nl de prijzen bij verschillende webwinkels, zodat jij je nieuwe energiezuinige koelkast zo voordelig mogelijk scoort. Zo bespaar je niet alleen op de energierekening, maar ook op de aankoop zelf!

Beste energiezuinige koel-vriescombinatie: LG BBB92STBAP DoorCooling


Beste deal voor dit product:
€1.449,00,- €1.209,00

Beste energiezuinige koel-vriescombinatie: LG BBB92STBAP DoorCooling

Deze LG koelkast heeft energieklasse A, waardoor die super zuinig is. Je betaalt minder dan €30 per jaar aan energiekosten. En daarvoor krijg je niet alleen een koelgedeelte, maar ook een vriesgedeelte. Bovendien maakt hij ook nog eens weinig lawaai (35 dB). De afmetingen zijn 203x59,5x67,5 centimeter. En met een flinke inhoud kun je er veel in kwijt. Verdeel het eten praktisch over de vershoudzones en plaats drank in het flessenrek. Ontdooien is nooit nodig, want dit is een no frost model. Dat scheelt je ook nog eens veel onderhoudstijd!

Beste energiezuinige Amerikaanse koelkast: Samsung RS68A8842B1


Beste deal voor dit product:
€1.799,00

Beste energiezuinige Amerikaanse koelkast: Samsung RS68A8842B1

Amerikaanse koelkasten gebruiken over het algemeen wat meer energie dan standaard koel-vriescombinaties. Met energielabel D is deze Samsung zeker energiezuinig te noemen. Bovendien heeft hij een aantal energiebesparingsfuncties. Zo geeft hij bijvoorbeeld een melding wanneer de deur te lang open is en gebruik je dankzij de optie Smart Conversion het vriesgedeelte (no frost) ook als koelgedeelte. Als richtlijn voor energiekosten kun je denken aan circa €60 per jaar. De afmetingen van deze ruime koelkast zijn 178x91,2x71,6 centimeter. Met de ijsdispenser heb je altijd koud water en ijsblokjes, ideaal!

Beste luxe energiezuinige koelkast: LG GMX945MC9F InstaView Door-in-Door


Beste deal voor dit product:
€2.949,00

Beste luxe energiezuinige koelkast: LG GMX945MC9F InstaView Door-in-Door

Deze LG Amerikaanse koelkast is écht uniek te noemen. Hij heeft namelijk een deur in een deur. Wat daar het voordeel van is? Je plaatst de meest gebruikte producten achter het kleine deurtje, zodat je alleen dat deel van de koelkast hoeft te openen. En je raadt het al, dat bespaart heel wat energie, omdat de gehele koelkast op deze manier minder vaak geopend hoeft te worden. De afmetingen zijn 179,3x91x74,4 centimeter. Tel daar een stijlvol design, een no frost vriesvak en een pure-n-fresh luchtfilter (tegen nare geuren) bij op en je hebt een premium en stijlvolle Amerikaanse koelkast waar je lang plezier van hebt!

Beste energiezuinige tafelmodel koelkast (budgetoptie!): Veripart VPKK701


Beste deal voor dit product:
€249,00

Beste energiezuinige tafelmodel koelkast (budgetoptie!): Veripart VPKK701

Zoek je een voordelige, energiezuinige koelkast? Dan zit je goed met dit tafelmodel van Veripart. Hij is wat kleiner, dus je kunt er wat minder in kwijt, maar als je ook weinig te bewaren hebt dan biedt deze de perfecte uitkomst om energie te besparen. Want hoewel hij energieklasse D heeft, verbruikt hij dankzij het compacte design nog geen €20 per jaar aan stroom. Het energieverbruik van je koelkast per dag komt daarmee uit op slechts €0,05! De afmetingen van dit model zijn 85x55x57 centimeter. Hij weegt slechts 28,5 kilo en is daardoor gemakkelijk te verplaatsen. Perfect voor als je een huishouden met een of twee personen hebt!